Határtalanul

                                                           Beszámoló

IRODALMI ÉRTÉKEK ERDÉLYBEN, TÚRÁZÁS A BIHARBAN ÉS  AZ ÉRMELLÉKEN

Zichy János Általános Iskola

Utazás időpontja: 2022 04.19 – 21.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000854

Létszám: 22 fő (19 diák + 3 kísérőtanár)

A pályázat rövid összefoglalása: 

Arany János és Ady Endre irodalmi örökségének nyomában járva ismerkedtünk a Bihar, Kalotaszeg és az Érmellék kulturális és természeti kincseivel, épített örökségével és hagyományaival. Célunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Felkerestük Bihar és Kalotaszeg természeti szépségeit.

 

A PÁLYÁZATBAN SZEREPLŐ PROGRAM RÉSZLETES MENETRENDJE 

  1. nap: 2022. 04. 19., kedd

Indulás: 5.00

Útvonal: Soponya – M4 – E60 – határátkelés Ártándnál

12.30-14.00: Nagyvárad: Itt csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk : Vass Judit-Éva, népszerű, kolozsvári illetőségű turisztikai szakember. A városközpontban irodalom órát tartottunk, ahol Ady Endre és a város kapcsolata  volt a téma. Megtekintettük az Ady Endre Múzeumot, az Emke kávéházat, ahol Ady Lédával ismerkedett meg. Az Emke közelében található a Nagyváradi Napló épülete, ahol Ady dolgozott és az Ady Endre Gimnázium is. Ismerkedünk Nagyvárad más nevezetességeivel is. Szent László életéhez számos legenda fűződik – Benedek Elek gyűjtéséből felelevenítettünk ezek közül néhányat. 3 tanulónk tolmácsolásában elhangzott Arany János Szent László c. balladája.

14.30-15.30: Nagyszalontára érkezvén Arany János nyomában jártunk, de nem „csak”, hiszen Nagyszalonta szülöttei még Toldi Miklós (sz. 1320) bihari birtokos nemes, Arany László (1844-1898) költő, Sinka István (1897-1969) író, költő, Zilahi Lajos (1891-1974) író. Megtekintettük a Toldi szerzőjének szobrát az Arany János líceum előtt és a Csonka toronyban berendezett Arany-emlékkiállítást.

17.00-18.00: Köröstárkányban Gábor Ferenc neves író és helytörténész mesélt nekünk a tárkányi nyelvről, szokásokról, hagyományokról, és leróttuk kegyeletünket az 1919. áprilisi román vérontás áldozatai előtt.

18.30: Érkezés Vasaskőfalvára, vacsora majd szálláshelyek elfoglalása következett..

  1. nap: 2022. 04. 20. szerda

9.30-11.00: Reggeli után a híres Medve barlangba látogattunk, ahol a hegyomlás miatt egykor a barlangban rekedt barlangi medvék teljes épségben megmaradt csontvázait láthattuk.

12.00-18.00: Kirándulást tettünk az Unesco Világörökség címre pályázott Pádis-fennsíkon. Európa legnagyobb összefüggő föld alatti jégtömege rejtőzik a Pádis alatt! A busztól 2.5 km-t gyalogoltunk a meseszép Glavoj-rétig, ott elfogyasztottuk az ebédünket. Innen fél óra szép séta a Ponor-rét, ahonnan a Boga-völgybe ereszkedtünk. Körülbelül 2 km megtétele után értünk a Smidl-vízeséshez. Bemerészkedtünk a folyó szurdokába is, ahonnan kis szusszanás után visszatértünk kiindulópontunkra. Összesen 10-12 km várt ránk, kényelmes, nézelődős túra keretében. A túra alatt a helyi növényvilággal ismerkedtünk, növényt határoztunk.

  1. nap: 2022. 04. 21., csütörtök

8.45-9.45: Megtekintettük a Fekete-Körös völgyi magyarság legkiemelkedőbb műemlékét, a magyarremetei református templomot, amelyben többek között igen értékes Szent László legenda ábrázolást is fel lehet fedezni.

13.00-14.00: Ezután Érmindszentre látogattunk, ahol megtekintettük Ady Endre szülőházát és a benne kiállított személyes tárgyakat, családi ereklyéket, koszorút/virágot helyeztünk el.

14.30-16.00: Nagykárolyba utaztunk, ahol a magyar többségű, 20 ezer lakosú partiumi városban megtekintettük a Kárpát-medence egyik legszebb kastélyát, a Loire-völgyi kastélyok mintájára épült, felújított Károlyi-kastélyt. Miután kigyönyörködtük magunkat, egy frissítő sétát tettünk a város központjában: körbe sétáltuk a gyönyörű Károlyi kastélyt és parkját, a valamikori Aranyszarvas fogadót ahol először pillantotta meg Petőfi Sándor Szendrey Júliát, és megnéztük Ady Endre és Bölöni Györgyné szobrát. Megemlékeztünk a város egyik szülöttjéről, Kaffka Margitról – akinek a szülőháza a kastélykert közelében található, de magánház lévén nem látogatható.

A kirándulás rendkívül sok látnivalót, új ismeretet tartogatott tanulóink számára. Az eltelt, élményekkel teli 3 nap bővítette tanulóink tudását, hiszen a program keretében iskolánk tanulói az állam támogatásával olyan osztálykiránduláson vehettek részt Románia magyarlakta területén, ahol személyes tapasztalásokat szerezhettek a külhoni magyarságról.

Köszönjük!

 

                                       Zichy János Általános Iskola 7. osztályos tanulói